Propecia


Veel gestelde vragen over Propecia (Finasteride)

Wat is het verschil tussen Finasteride, Proscar en Propecia?
Finasteride is de genetische benaming voor het werkzame bestanddeel in de geneesmiddelen Proscar en Propecia. Proscar en Propecia zijn merknamen.

Propecia (finasteride 1 mg) is een kleinere dosering van finasteride dan in het geneesmiddel Proscar . (finasteride 5 mg), dat gebruikt wordt als geneesmiddel tegen prostaat vergroting.

Hoe werkt Propecia?

Het 5 alpha-reductase enzyme dat gevonden wordt in en rond haarfollikels, zet testosteron om in Dihydrotestosteron (DHT). DHT is een veel krachtiger hormoon dan testosteron. DHT is het enige hormoon dat verantwoordelijk is voor de mannelijke vorm van kaalheid op de schedel. Er worden twee subtypen van 5 alpha-reductase enzymen onderscheiden. Het type I alpha-reductase enzym, dat actiever is tijdens het proces van de mannelijke vorm van kaalheid dan het type II 5 alpha-reductase enzym. Finasteride is een type II 5 alpha-reductase enzymeremmer. Het stagneert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron tot op zekere hoogte. Hierdoor kan het proces van kaalheid gestopt of in ieder geval vertraagd worden.

Wat mag ik van Propecia verwachten?

5 jaar studie geeft aan dat bij mannen in de leeftijd van 18 tot 41 jaar, 48% meer haar krijgt, 42% moet het doen met het stopzetten van verder haar verlies en bij 10% gaat het haarverlies gewoon door.

Hoe wordt Propecia gebruikt?

1-mg tablet Propecia moet elke dag worden ingenomen.

Wanneer zie je het resultaat van het gebruik van Propecia?

Propecia moet elke dag worden ingenomen gedurende een minimale periode van 3 tot 6 maanden. Pas dan kan bepaald worden of Finasteride werkt bij de patiënt of niet. Als er geen resultaat wordt geboekt na 12 maanden, is het hoogst onwaarschijnlijk dat Finasteride effect heeft voor deze patiënt.

Is Propecia veilig? Wat zijn de bijwerkingen?

Net als elk geneesmiddel kan Propecia onbedoelde of ongewenste effecten hebben. Deze bijwerkingen komen weinig voor en de meeste mannen hebben er geen last van. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn; minder zin in seks, problemen met het krijgen van een erectie, verminderde zaadlozing. Echter na een vijf jaar studie is gebleken dat in de dosering van 1 mg in de Propecia tabletten minder dan 2% van de mannen in een periode van 12 maanden hier last van hadden. En in de loop van de behandeling nam dit percentage verder af.

Wie heeft profijt bij Propecia?

Goede kandidaten voor een behandeling met Propecia zijn:

  • Jonge mannen,
  • met kalende gebieden aan de voorzijde tot op de kruin,
  • die nog niet lang aan het ‘kalen’ zijn,
  • die nog steeds een lichte vorm van hoofdhaar aanwezig hebben op de kalende gebieden.

Wie moet Propecia niet gebruiken?

Propecia is voor mannen en niet voor vrouwen. Vrouwen met een kinderwens moeten absoluut geen Propecia innemen, omdat dit afwijkingen aan de geslachtsorganen van het ongeboren kind kan veroorzaken.

Is het een probleem als mijn vrouw zwanger wordt, terwijl ik Finasteride gebruik?

Hoogstwaarschijnlijk niet. Hoewel in het begin de fabrikant van dit geneesmiddel er wel voor waarschuwde, is in de loop van de tijd deze waarschuwing uit de bijsluiter verdwenen.

Verlies ik weer meer haar als ik stop met Finasteride?

Ja. Helaas verliest u het nieuwe haar dat u gewonnen heeft in de periode waarin u Finasteride heeft geslikt weer binnen twaalf maanden zodra u stop met deze medicatie.

Hoeveel kost Finasteride?

Finasteride kost (besteld via deze site) gemiddeld €15,- per maand.

Wat verstaan we onder medicijnen die echt helpen?

Onder medicinale behandelingsmogelijkheden verstaan we alle farmaceutische middelen die er zijn tegen kaalheid en haarverlies. Chirurgische oplossingen, die uiteraard ook deel uitmaken van de medische wetenschap, vallen onder de noemer “chirurgische behandelingsmogelijkheden”.